Diamantna rezilna plošča

Za rezanje brez kompromisov: Izjemna zmogljivost diamantnih plošč

napisal T. K. , februar 15, 2024
6 min

"Diamanti v vsakem segmentu so na ploščo vezani na različne načine, najpogostejši pa je sintranje. Sintranje je postopek stiskanja kovinskega prahu v kalup z veliko sile, da ta prevzame želeno obliko. Nato se kovinski kosi segrevajo, včasih več dni, dokler se kovina ne združi."

Kaj so diamantne plošče

Diamantne plošče so izdelane z diamanti. Te plošče so izdelane iz visokokakovostnega jekla in, kot pove že ime, vsebujejo prave diamante, ki pa niso enaki tistim v zaročnih prstanih. Ti dragulji so vsi sintetični, kar omogoča nadzor nad ključnimi lastnostmi, kot so oblika kristalov, velikost in trdnost.

Struktura diamantne plošče

Preden se poglobimo v delovanje teh plošč, poglejmo njihovo osnovno zgradbo. Diamantna plošča je sestavljena iz treh glavnih delov: jedra, segmenta in žlebov. Jedro je centralni kovinski disk, na katerega so pritrjeni segmenti plošče. Močnejša kot je pritrditev na to jedro, močnejša je plošča. Segment je kos kovine, obogaten z diamanti, ki je zvarjen ali spajkan na jedro plošče in je glavna komponenta pri rezanju ali brušenju materialov. Žlebovi so reže v jedru plošče, ki omogočajo hitrejše hlajenje z dovajanjem vode ali zraka med segmente.

Diamantna rezilna plošča
Diamantna rezilna plošča
Diamantna rezilna plošča
Diamantna rezilna plošča
Neprekinjena diamantna rezilna plošča
Neprekinjena diamantna rezilna plošča
Diamantna rezilna plošča
Diamantna rezilna plošča

Delovanje diamantnih plošč

Ko se rezalna plošča vrti, so diamanti, ki so vgrajeni na rob plošče, izpostavljeni in brusijo material. Sčasoma se izpostavljeni diamanti zaradi toplote in pritiska zlomijo in odpadejo s plošče. To je v redu, ker so diamanti vgrajeni po celotnem segmentu plošče, novi diamanti pa se razkrijejo, ko se plošča uporablja. Diamanti v vsakem segmentu so na ploščo vezani na različne načine, najpogostejši pa je sintranje. Sintranje je postopek stiskanja kovinskega prahu v kalup z veliko sile, da ta prevzame želeno obliko. Nato se kovinski kosi segrevajo, včasih več dni, dokler se kovina ne združi. Za diamantne plošče so sintetični diamanti raztreseni po kovinskem prahu, da ustvarijo vez z diamanti.

Trdnost in pomen veziva

Vez med diamanti in ploščo se razlikuje po trdoti za vsako ploščo, saj je plošča zasnovana tako, da se ob uporabi obrablja in razkriva vedno več diamantov. Hitrost, s katero se vez obrablja, je prav tako pomembna kot izbira same plošče. Pogosto je trdota vezi nasprotna materialu, ki ga režemo. Na primer, zelo trd, manj abraziven material je potrebno rezati z mehko vezjo. To omogoča specifično stopnjo obrabe, ki ustreza rezanemu materialu. Po drugi strani pa je mehke in abrazivne materiale, kot sta asfalt ali beton, potrebno rezati s trdo ploščo, da se podaljša življenjska doba plošče.

Rezanje betona z diamantno rezalno ploščo

Ena glavnih stvari, ki jih je treba upoštevati, je uporaba plošče ali vrsta rezanja, za katero jo uporabljate. Segmentirana plošča omogoča hitro in grobo rezanje. Segmentirane plošče se lahko uporabljajo za suho ali mokro rezanje, saj reže na robu plošče omogočajo pretok zraka in hlajenje jedra plošče. Velikost in oblika rež se razlikujejo od plošče do plošče in v veliki meri odvisijo od vrste materiala, ki ga režete.

Asfaltna plošča ima reže v obliki zajemalke za hitrejše odstranjevanje finega materiala in povečano hitrost rezanja. Ta plošča se večinoma uporablja za rezanje asfalta, betona in drugih abrazivnih materialov. Kot splošno pravilo velja: bolj kot je material abraziven, tem bolj morajo biti reže širše, da omogočajo boljše odvajanje toplote.

Zadnji tip diamantne plošče, plošča z neprekinjenim robom, reže najpočasneje od vseh, vendar zagotavlja tudi najboljši, najbolj gladek rez. Za dolgo življenjsko dobo plošče je odvod toplote ključnega pomena. Zato se neprekinjene plošče z robom večinoma uporabljajo s stroji z vodnim hlajenjem. Razlika med mokrim in suhim rezom je v tem, da mokro rezanje, kot že ime pove, uporablja vodo za pomoč pri rezanju in hlajenju skozi debele ploščice, armirani beton, kovino, opeke in druge zidarske materiale. Suho rezanje je po drugi strani idealno za uporabo v notranjih prostorih. V nasprotju z mokrim rezanjem je suho rezanje namenjeno občasnemu in manjšemu obsegu rezanja.

V naslednjem članku se bomo poglobili v specifično področje in predstavili razlike med diamantnimi rezilnimi ploščami, v isti kategoriji. Všečkajte nas na Facebooku in bodite redno obveščeni o novih člankih na temo diamantnih plošč.

S podjetjem Eurol sodelujemo že zadnjih 5 let v glavnem na področju diamantnega rezanja industrijskih tlakov, uporabljamo pa tudi njihove rezkalne plošče za rezkanje dilatacijskih kanalov.
Pri svojem delu porabimo veliko diamantnih rezilnih plošč. Preizkusili smo že množico ponudnikov, ampak do tega trenutka so Eurolove plošče še vedno najboljše. Zelo so odzivni na naše povpraševanje in blago tudi hitro dobavijo. Na področju diamantnega orodja, bi podjetje Eurol d.o.o. definitivno priporočil.

Tomaž Karničnik
Vodja operative pri SGD Strdin d.o.o.

S podjetjem Eurol sodelujemo že več let. Pohvalil bi njihovo odzivnost in pomoč pri reševanju različnih tehničnih problemov. Ponujajo celovite rešitve skupaj z vrhunskimi izdelki zato smo z njimi zelo zadovoljni.

Marko B.
Komunalno stanovanjska družba

Podjetje Eurol d.o.o. se je izkazalo kot zanesljiv partner pri zagotavljanju opreme za naše projekte diamantnega razreza konstrukcij. Pohvalimo lahko odzivnost, pripravljenost pomagati in zagotavljati najboljše za naše specifične zahteve. Vsekakor zanesljiv in pohvale vreden dobavitelj!

Tomaž Smrekar
Direktor podjetja Kera-mix d.o.o.