Brušenje na stacionarnem brusilniku

Vodnik za izdelovalce nožev: Tretja faza - končno brušenje jekel in nerjavečih jekel

napisal T. K., februar 19, 2024
6 min

Vstopite v skrivni svet končnega brušenja jekel in nerjavečih jekel, kjer se prava izbira brusnega materiala lahko izkaže za ključ do mojstrstva. Ali ste pripravljeni odkriti, kako ločiti povprečne rezultate od vrhunskih zaključkov? Razkrivamo vam ekskluzivne nasvete, ki bodo vaše delo dvignili na popolnoma novo raven.

Pri delu z jekli in nerjavečimi jekli je tretja faza, končno brušenje, ključnega pomena za doseganje želene kakovosti površine. V tem članku bomo raziskali, kako izbrati pravi brusni material za vaše potrebe in zakaj je izbira pravega materiala tako pomembna.

Izbor materiala

Do granulacije 220 je priporočljivo uporabljati keramične brusne materiale na mehkem platnu. Keramični materiali so hitri in efektivni pri odvzemanju materiala. Pomembno je poudariti, da je zaželjeno, da so za uporabo keramičnih trakov izpolnjeni določeni pogoji:

  • Zmogljiv stacionarni brusilnik

  • Trak ima trdo podlago na mestu, kjer se brusi

  • Za brušenje se uporablja velik pritisk obdelovanca ob trak

Za fino brušenje nad granulacijo 220 se uporablja aluminijev oksid.

Vrhunski brusni materiali

Ko govorimo o končni fazi brušenja, je izbira vrhunskega brusnega materiala ključna. TRIZACT 237 proizvajalca 3M izstopa kot nepremagljiv v kvaliteti, idealen za tiste, ki iščejo najboljše rezultate ne glede na ceno.

Kot alternativa TRIZACT 237 materialu vam priporočamo aglomerat. Aglomeratni trakovi so trakovi, narejeni po najnovejši tehnologiji in zaradi edinstvene sestave trajajo tudi do 5 x dlje kot klasični trakovi.

Ko izbirate med TRIZACT in aglomeratnimi trakovi, je pomembno predvsem dejstvo, kako jih boste uporabljali. TRIZACT trakovi so namenjeni za ploskovno brušenje, kakršni koli ostri robovi ali igla po robovih vam bodo trak zelo hitro uničili, v tem primeru je boljša izbira aglomerat.

Potem so tukaj še specifični cilji. Če ciljate na sijajno polirano končno površino, je TRIZACT 237 nedvomno najboljša izbira.

Keramični brusni trakovi, izdelani iz mehkega platna, so še posebej priporočljivi za brušenje okroglin. Njihova prilagodljivost omogoča učinkovito brušenje tudi na najbolj zahtevnih površinah, kjer je potrebna visoka stopnja prilagodljivosti.

Za tiste, ki iščejo dober kompromis med ceno in kvaliteto, je brusni material LS 312 odlična izbira. To je trak z nanosom aluminijevega oksida na mehkem platnu. Ta material je privlačen za kupce, ki želijo kvaliteten brusni material po ugodni ceni.

TRIZACT 237
ImeProizvajalecTip zrnjaGranulacije
TRIZACT 237 3MTRIZACT aluminijev oksid120, 180, 240, 280, 400, 800, 1200, 2000
A41XPStarckeaglomerat aluminijev oksid180, 240, 320, 400
LS312 Klingsporaluminijev oksid80, 100, 120, 150, 180, 240, 280, 320, 400
2546SIAkeramika150
052JStarckekeramika180, 220

Primer uporabe

  1. Nož, ki ima obliko in je pobrušen do granulacije 120. Če želite najboljše materiale in najbolj hitro obdelavo, potem izberete material 052J Starcke #180, #220. Za granulacije 320 in 400 aglomerat, naprej do visokega sijaja pa TRIZACT.

  2. Nož, ki ima obliko in je pobrušen do granulacije 120. Če želite največji prihranek na materialu, izberete za vse od granulacije 120 navzgor LS312.

Zaradi individualnih potreb vsakega izdelovalca nožev je nemogoče predvideti vsak scenarij. V kolikor še niste prepričani o celotnem postopku brušenja, vam svetujemo, da vzamete kakšno granulacijo manj in jih po potrebi kasneje dodate.

Aglomerat zrno

Zaključek

Izbira pravega brusnega materiala je ključna za doseganje želenih rezultatov v končni fazi brušenja jekel in nerjavečih jekel. Ne glede na to, ali iščete material za sijajno poliranje ali bolj brušen videz, je pomembno, da razumete razlike med različnimi materiali in izberete tistega, ki najbolje ustreza vašim specifičnim potrebam. Z upoštevanjem teh smernic boste lahko izbrali optimalen brusni material in dosegli izjemne rezultate v svojih projektih.

Oddajte povpraševanje