Nož

Vodnik za izdelovalce nožev: Druga faza - izbira brusnega traku za oblikovanje linije preloma

napisal S. K., februar 15, 2024
6 min

Oblikovanje linije preloma pri izdelavi nožev predstavlja eno izmed bolj zahtevnih faz obdelave, zlasti ko je cilj doseči dober rezultat.

Pomen linije preloma pri nožih

Linija preloma na rezilu noža predstavlja ključen element, ki ga potencialni kupci pogosto prvi ocenjujejo. Ta linija, znana kot "plunge line" v angleškem jeziku, označuje začetek zoževanja rezila proti njegovemu ostremu delu. Zaradi pomanjkanja specifičnih izrazov v slovenskem jeziku na področju obdelave nožev smo se odločili za izraz "linija preloma". Njena natančna izvedba je ključnega pomena, saj neposredno vpliva na estetski videz in funkcionalnost noža.

Tehnika oblikovanja linije preloma

Oblikovanje linije preloma je proces, ki zahteva natančnost in pravo tehniko. Najpogosteje se za ta namen uporabljajo brusni trakovi tipa J ali JF, ki so izdelani iz mehkega platna. Začetni korak vključuje uporabo brusnega traku z granulacijo 120, ki mora segati 3 do 5 mm preko roba kontaktne plošče, da ustvari želeno linijo. Po obdelavi ene strani noža je potrebno trak premestiti na nasprotno stran, da se doseže vizualna usklajenost obeh linij. Uporaba kontaktne plošče z radijem lahko olajša postopek, čeprav s pridobivanjem izkušenj ta morda ne bo več potreben.

Izbor brusnega materiala

Kakovost brusnega materiala igra pomembno vlogo pri oblikovanju linije preloma. Za dosego najboljših rezultatov priporočamo uporabo brusnega materiala R 970 proizvajalca Sunmight, ki velja za vrhunski material s keramičnimi zrnci na mehki podlagi. Ta material je zasnovan za profesionalno uporabo in se ponaša z dolgo življenjsko dobo ter odličnimi lastnostmi. Kot alternativo nudimo brusni material LS 312 JF, ki prav tako zagotavlja visoko kakovost, vendar je zaradi svoje cene bolj dostopen. S prožno bombažno podlago se odlično prilagaja različnim oblikam, zaradi česar je idealen za tiste, ki iščejo kakovosten brusni material po ugodnejši ceni.

Priporočeni brusni materiali

  • Material vrhunske kakovosti: Za tiste, ki želite pri svojem delu uporabljati le najboljše materiale, priporočamo naš keramični brusni material vrhunske kakovosti, Keramika R970.

  • Ugodno razmerje med ceno in kakovostjo: Za bolj dostopno opcijo, ki ne žrtvuje kakovosti, vam priporočamo naš cirkonijev brusni material, LS 312 JF. Čeprav je cenejši od keramičnega, se lahko pohvali z dobro kakovostjo in je priljubljena izbira med tistimi, ki nimajo močnih brusilnih strojev ali iščejo ravnotežje med ceno in zmogljivostjo.

KakovostImeBarvaProizvajalecNanosMaterialGranulacije
NajboljšaR 970Rdeče - oranžnaSunmightKeramikaMehko bombažno platno 60, 80, 100, 120
DobraLS 312 JFRumenKlingsporCirkonMehko bombažno platno80, 100, 120, 150, 180, 240, 280, 320, 400

Pri naročanju brusnih trakov navedite dimenzije traku v milimetrih, granulacijo in količino. Minimalne količine naročila se razlikujejo glede na širino traku.

Zaključek

Natančna obdelava linije preloma je ključna za estetski videz in funkcionalnost noža, zato je izbira kakovostnega brusnega materiala bistvenega pomena.

Všečkajte nas na Facebooku, da ostanete obveščeni za naslednji del, kjer bomo raziskali nadaljnje faze brušenja nožev in temu primerne brusne materiale.