Brušenje na stacionarnem brusilniku

Vodnik za brusne materiale za izdelovalce nožev: Prva faza - grobo brušenje

napisal S. K., februar 13, 2024
6 min

V nadaljevanju vam podrobneje predstavljamo vodič za brušenje nožev, ki se osredotoča na ključno prvo fazo procesa - grobo brušenje, ter na izbor ustrezne specifikacije brusnega traku za optimalne rezultate.

Vodnik za izbiro brusnih materialov za izdelovalce nožev

Dobrodošli v vodniku za optimalno izbiro brusnih materialov pri izdelavi nožev. Tudi za najbolj izkušene profesionalce se svet brušenja in brusnih materialov lahko zdi nekoliko nepregleden. Ta vodnik je namenjen razjasnitvi te teme in vam pomaga pri informirani izbiri brusnega materiala za najboljše rezultate z najmanj koraki.

Razumevanje osnov brušenja nožev

Izdelava in brušenje nožev sta se skozi čas znatno razvila. Od uporabe kamnov in brusnih koles do tehnološkega napredka v industriji brusnih materialov, danes lahko jeklo brusimo hitreje in bolj učinkovito kot kadar koli prej. V tem delu vam bomo predstavili začetno fazo brušenja nožev.

Grobo brušenje jekla

Za grobo brušenje priporočamo uporabo keramičnih ali cirkonijevih brusnih materialov z granulacijo od 36 do 120. Ti materiali so izbrani zaradi svojih posebnih lastnosti, ki jih bomo podrobneje obravnavali.

  • Optimalna hitrost in pritisk: Učinkovitost teh brusnih materialov je odvisna od hitrosti tračnega brusilnika in trdote kontaktnega kolesa. Hiter in močan tračni brusilnik je potreben, da se prepreči posteklenitev keramičnih zrn na trakovih. Za optimalno delovanje keramičnih brusnih trakov je potreben pritisk, ki povzroči lomljenje keramičnih zrn, s čimer se neprestano ustvarjajo sveži rezalni robovi in podaljšuje življenjska doba traku.

  • Prednost grobega brušenja: V začetni fazi oblikovanja noža, ko je cilj odstraniti večji del jekla, so najučinkovitejši keramični brusni trakovi z nižjo granulacijo (36-120). Trakovi z nižjo granulacijo imajo v primerjavi s trakovi višje granulacije manjše število večjih zrn na kvadratni centimeter, kar pomeni večji pritisk zrna na obdelovanec in lažje lomljenje brusnih zrn.

Izbira granulacije

  • Učinkovite granulacije: Za grobo brušenje pri izdelavi nožev so se kot najbolj učinkovite izkazale granulacije med 40 in 60, za fini zaključek pa granulacije med 100 in 120. Izdelovalci, ki kujejo rezila, pogosto raje uporabljajo agresivne granulacije (npr. 36) za odstranjevanje oznak udarcev s kladivom, drugi začnejo z brusnim trakom granulacije 60.

Upoštevanje mehkih materialov

Kljub njihovi kakovosti in zmogljivosti, so keramični brusni trakovi manj primerni za mehkejše materiale, kot je mehko jeklo ali železo. Hitro se zamašijo in zasteklijo brusni trak, s čimer hitro degradirajo kakovost in zapravljajo sicer kakovosten in drag brusni trak.

Izbor brusnih trakov

Priporočeni brusni materiali za grobo brušenje

  • Material vrhunske kakovosti: Za tiste, ki želite pri svojem delu uporabljati le najboljše materiale, priporočamo naš keramični brusni material vrhunske kakovosti, Keramika P979S. Ta profesionalni keramični brusni material nudi dolgo življenjsko dobo in izpolnjuje najzahtevnejše zahteve uporabnikov.

  • Material visoke kakovosti: Predstavljamo vam material z nanosom keramičnih zrn P963S, ki se uvršča tik pod našo vodilno serijo P979S. Kljub temu ohranja visoko konkurenčnost na trgu in se šteje za enega izmed vrhunskih materialov v svoji kategoriji.

  • Ugodno razmerje med ceno in kakovostjo: Za bolj dostopno opcijo, ki ne žrtvuje kakovosti, vam priporočamo naš cirkonijev brusni material, Cirkon R203. Čeprav je cenejši od keramičnega, se lahko pohvali z dobro kakovostjo in je priljubljena izbira med tistimi, ki nimajo močnih brusilnih strojev ali iščejo ravnotežje med ceno in zmogljivostjo.

KakovostImeBarvaProizvajalecNanosMaterialGranulacije
NajboljšaP979SRdečSunmightKeramikaTrdo poliestersko platno40, 60, 80, 120
Zelo dobraP963SRdečSunmightKeramikaTrdo poliestersko platno36, 40, 60, 80, 120
DobraR203ZelenSunmightCirkonTrdo poliestersko platno36, 40, 60, 80, 100, 120

Pri naročanju brusnih trakov navedite dimenzije traku v milimetrih, granulacijo in količino. Minimalne količine naročila se razlikujejo glede na širino traku.

Zaključek

Predstavili smo vam prvo fazo brušenja pri izdelavi nožev. Izvedeli ste, katere brusne materiale lahko uporabite za najbolj učinkovito brušenje. Ostanite z nami za naš naslednji del, kjer bomo raziskali nadaljnje faze brušenja nožev.

Grobo brušenje je kot prvo poglavje knjige; postavi temelje za vse, kar sledi.

Neznan avtor