Brušenje podnice z strojem in ozkimi trakovi

Študija primera o doseganju visokega sijaja

napisal T. K., januar 22, 2024
5 min

Med brušenjem smo ugotovili, da notranje silnice v materialu onemogočajo, da bi bile plošče povsem ravne, kar je predstavljalo problem.

Izziv stranke

Eurolova dolgoletna stranka se je soočila s težavo pri doseganju visokega sijaja na ploščah iz nerjavečega jekla, ki so bile uporabljene kot del rezervoarja. Stranka je te obdelovance iz laserskega razreza poslala direktno v polirnico, kar je povzročilo obilico problemov. Toplo valjano nerjaveče jeklo ima namreč na površini veliko nepravilnosti in luknjic, ki jih samo poliranje ne uspe odpraviti.

Oprema iz nerjavečega jekla

Pristop podjetja Eurol

Po tehtnem premisleku smo v podjetju Eurol izdelali testne vzorce brusnih trakov in testirali postopek brušenja na kontaktni brusilki znamke Costa. Začeli smo z grobo granulacijo in nadaljevali z vedno bolj finimi granulacijami, da smo dosegli optimalno gladkost. Uporabili smo brusni material na platnu za brušenje nerjavečega jekla od granulacije 40 do 180. Od 180 do 600 pa smo uporabili aglomerat. To je zadnja inovacija na področju brušenja. Trakovi iz aglomerata imajo pred konvencionalnim brusnim materialom veliko prednosti. Uporablja se jih na kontaktnih brusilkah v primerih, kjer je zaželjeno, da trak zdrži čim dlje.

GranulacijaTip traku
#40Trdo platno, cirkon
#80Trdo platno, cirkon
#120Trdo platno, cirkon
#180aglomerat
#240aglomerat
#320aglomerat
#400aglomerat
#600aglomerat

Aglomeratna zrna na trakovih izgledajo zelo grobo, ampak so ti trakovi namenjeni bolj za fine granulacije. Brusna zrna so z posebnim postopkom združena v večjo granulo, tako je v eni granuli veliko brusnih zrn, to pa pomeni, da je v dani površini veliko več zrn kot na običajnem traku. Posledično brusni trak z aglomeratnimi zrni brusi veliko dlje časa, tudi do 5x več. Spodnja slika prikazuje izgled aglomeratnega traku v primerjavi s klasičnim brusnim trakom.

Primerjava dveh tipov zrn, aglomeratno zrno in klasično brusno zrno

Težave med brušenjem

Med brušenjem smo ugotovili, da notranje silnice v materialu onemogočajo, da bi bile plošče povsem ravne, kar je predstavljalo problem. Rešitev pri neravnih površinah je, da se jih odbrusi toliko, da se jih poravna. To je zelo dolgotrajen postopek. Druga možnost je, da se jih poravna strojno z rezkarjem. Pri neravnih površinah je brušenje namreč neenakomerno in je zato poliranje take površine zelo dolgotrajno. Poleg tega se je obdelovanec pri finih granulacijah močno segrel, zato smo uporabili vodno kopel za hlajenje.

Ugotovitve in izboljšave

Kljub uspehu smo ugotovili, da je postopek brušenja preveč zamuden in potraten. Po skrbnem premisleku smo stranki svetovali, naj plošče po laserskem izrezu obdelajo s strojnim rezkarjem. To namreč omogoči bolj ravno površino in hkrati zahteva manj brušenja. Strojni rezkar pusti površino že zelo gladko, primerljivo površini, brušeni z granulacijo 180.

Stranka je na ta način morala brusiti samo še od granulacije 240 navzgor do 600. To pomeni skoraj 50 % privarčevanega brušenja in s tem povezanih stroškov.

Zaključek in zadovoljstvo stranke

Stranka je bila z našim končnim nasvetom izjemno zadovoljna, prav tako pa so bili zadovoljni tudi s končnim rezultatom. Svetovanje in obdelava, ki ju je prispevalo podjetje Eurol, je stranki bistveno skrajšala čas in zmanjšala stroške obdelave.

S podjetjem Eurol d.o.o. že vrsto let uspešno sodelujemo. Veseli nas sodelovanje z njihovo dinamično ekipo, ki nam ne le nudi vrhunsko tehnično svetovanje ter široko paleto prodajnih materialov, ampak zagotavlja zanesljivo dobavo v dogovorjenih rokih in hitro odzivnost na vsako naše vprašanje.

Denis Šraml
Direktor podjetja Šraml d.o.o.

S podjetjem Eurol sodelujemo že veliko let in lahko rečem, da so zanesljiv dobavitelj kakovostnega brusnega materiala. Posebej bi izpostavil njihovo odzivnost, prilagodljivost in strokovnost pri svetovanju in iskanju optimalnih postopkov in rešitev za doseganje željenega izgleda in kakovosti izdelka.

Miloš Vižin
Tehnolog podjetja Škrlj d.o.o.

Pri delu z najzahtevnejšimi strankami na področju biofarmacije je izbira ustreznega brusnega materiala ključnega pomena. Prav tako kot kvaliteta, dobavni rok, svetovanje, in odzivnost dobavitelja brusnih materialov. Ravno zato, zanesljivo z roko v roki z Eurol-om sodelujemo že 10 let!

Borut Bezlaj
Tehnolog podjetja Brinox d.o.o.