Brusni diski

Poglobljen vpogled v brušenje vogalnega vara na nerjavečem jeklu

napisal T. K., februar 10, 2024
8 min

"Kot dodatek postopka se izvede ročno brušenje z brusno volno v smeri vzorca, kar zagotavlja dodatno integracijo in harmonijo brušenih površin. Ta faza predstavlja ključni element, ki pripomore k doseganju izjemne kakovosti končnega izdelka, saj zagotavlja, da je brušena površina neopazno vključena v celotno estetiko izdelka."

Izziv

V industriji obdelave kovin se pogosto srečujemo z izzivi, še posebej ko gre za natančno obdelavo vogalov. Naša stranka, ki se ukvarja z izdelavo takšnih izdelkov, je izrazila potrebo po učinkoviti metodologiji za doseganje enakomerne in visokokakovostne obdelane površine na vogalih, ki bi se brezhibno ujemala s preostalo površino izdelka. Gre za zapleten proces, ki zahteva posebno pozornost in prilagojeno tehniko.

Izbira orodja

Za namen demonstracije smo se odločili za uporabo hitromenjalnih diskov na kotni brusilki. Izbrali smo diske manjših premerov (75, 50 mm), saj omogočajo boljšo kontrolo in natančnost pri delu v primerjavi z večjimi diski, kot so tisti s premerom 115 mm. Ta izbira orodja je ključnega pomena za doseganje želenih rezultatov, saj omogoča izvedbo preciznih in kontroliranih gibov, ki so nujni za kvalitetno obdelavo.

Hitro menjalni diski
Hitro menjalni diski
Hitro menjalni diski
Hitro menjalni diski

Postopek brušenja

Grobo brušenje

Prvi korak v procesu zahteva grobo brušenje vogalnega vara, pri čemer je izjemno pomembno, da se ohrani pravilna oblika in simetrija vogala. V tem koraku je potrebno biti še posebej previden, da se prepreči prekomerno odstranjevanje materiala, kar bi lahko vodilo do neželenih deformacij ali izgube simetrije. Ta var smo brusili z granulacijo 120, lahko se uporabi tudi granulacijo 80, to je odvisno od kakovosti vara.

Uporaba unitized diska

Naslednji korak vključuje uporabo unitized diska iz prešane brusne volne, ki zagotavlja manj agresivno, a učinkovito brušenje, idealno za obdelavo zaobljenih robnih delov. Ta disk služi kot povezava med grobim brušenjem in zaključnimi fazami obdelave, kot je satiniranje. Z njegovo pomočjo je mogoče natančno obdelati tako ravne ploskve kot vogale, pri čemer je ključnega pomena, da se ohrani enakomerna odstranitev materiala brez zmanjševanja radija vogala.

Satiniranje

Za doseganje končnega videza in teksture površine sledi uporaba satinirnega koluta. V tej fazi smo uporabili grob satinirni kolut v kombinaciji brusne volne in brusnega platna. Pomembno je, da se med tem korakom ohranja mirna roka in izvajajo ravni gibi, da se prepreči nastanek neenakomernih vzorcev.

Končna faza obdelave je uporaba finega satinirnega koluta iz brusne volne, ki površini dodaja končni sijaj in zagotavlja, da se brušena površina popolnoma ujema z vzorcem na drugih delih izdelka. Ta korak je še posebej pomemben za izboljšanje estetskega videza izdelka, pri čemer je ključno, da so prejšnje faze ustrezno pripravile površino.

Pahljačasti brus s pahljačami iz brusne volne
Pahljačasti brus z pahljačami iz brusne volne

Dodatna faza

Kot dodatek postopka se izvede ročno brušenje z brusno volno v smeri vzorca, kar zagotavlja dodatno integracijo in harmonijo brušenih površin. Ta faza predstavlja ključni element, ki pripomore k doseganju izjemne kakovosti končnega izdelka, saj zagotavlja, da je brušena površina neopazno vključena v celotno estetiko izdelka.

Pomembno

Vsaka kovinska površina reagira z okoljem, kar lahko vpliva na njen videz skozi čas. Po odstranitvi zaščitne folije nerjaveča kovina sicer izgleda sijoče in srebrno, a se ob daljši izpostavljenosti zraku na njej pojavi rahlo rumenkast odtenek. Vsaka obdelana površina bo sprva bolj izstopala, dokler se ne zgodi naravna prilagoditev barvnega tona zaradi reakcije s kisikom in drugimi elementi v zraku.

Za prijavo na obveščanje o testih, novostih in drugih novicah iz sveta brušenja kot je ta, lahko oddate svoj e-poštni naslov na spodnji povezavi, kjer izpolnite obrazec s svojim e-poštnim naslovom in pripisom "Želim se prijaviti na obveščanje o novicah v kovinarski industriji".

Kontakt

S podjetjem Eurol sodelujemo že veliko let in lahko rečem, da so zanesljiv dobavitelj kakovostnega brusnega materiala. Posebej bi izpostavil njihovo odzivnost, prilagodljivost in strokovnost pri svetovanju in iskanju optimalnih postopkov in rešitev za doseganje željenega izgleda in kakovosti izdelka.

Miloš Vižin
Tehnolog podjetja Škrlj d.o.o.

Pri delu z najzahtevnejšimi strankami na področju biofarmacije je izbira ustreznega brusnega materiala ključnega pomena. Prav tako kot kvaliteta, dobavni rok, svetovanje, in odzivnost dobavitelja brusnih materialov. Ravno zato, zanesljivo z roko v roki z Eurol-om sodelujemo že 10 let!

Borut Bezlaj
Tehnolog podjetja Brinox d.o.o.

S podjetjem Eurol d.o.o. že vrsto let uspešno sodelujemo. Veseli nas sodelovanje z njihovo dinamično ekipo, ki nam ne le nudi vrhunsko tehnično svetovanje ter široko paleto prodajnih materialov, ampak zagotavlja zanesljivo dobavo v dogovorjenih rokih in hitro odzivnost na vsako naše vprašanje.

Denis Šraml
Direktor podjetja Šraml d.o.o.