Rezanje asfalta

Hitro in učinkovito rezanje betonskih površin

napisal T. K., februar 26, 2024
8 min

V svetu gradbeništva so diamantne rezalne plošče nepogrešljivo orodje, ki prinaša natančnost in učinkovitost na vsako gradbišče. Ta članek razkriva skrivnosti, kako te plošče delujejo in kako lahko pravilna izbira plošče močno vpliva na kakovost in hitrost vašega dela.

Kako delujejo diamantne rezalne plošče

Diamantna rezalna plošča je sestavljena iz treh glavnih delov: jedra, segmenta in žlebov. Jedro je centralni kovinski disk, na katerega so pritrjeni segmenti plošče. Močnejša kot je pritrditev na to jedro, močnejša je plošča. Segment je kos kovine, obogaten z diamanti, ki je zvarjen na jedro plošče in je glavna komponenta pri rezanju ali brušenju materialov. Žlebovi so reže v jedru plošče, ki omogočajo hitrejše hlajenje z dovajanjem vode ali zraka med segmente.

Segmenti se med rezanjem obnavljajo, saj obrabljeni diamanti odletijo in izpostavijo nove diamante, ki režejo beton. Plošča se uporablja dokler se segmenti ne popolnoma obrabijo. Ključnega pomena pri sestavi diamantne rezilne plošče je vezivo v segmentu, ki je lahko mehkejše ali bolj trdno.

Izbor pravih orodij za rezanje betona

Temelj rezanja betona je diamantno rezilo. V nasprotju z abrazivnimi rezili, ki se hitro obrabijo, diamantna rezila nudijo vzdržljivost in natančnost. Ta rezila so na voljo v dveh vrstah: za suho ali za mokro rezanje. Diamantne rezilne plošče so primerne tako za krožne motorne žage kot rezalne vozičke.

Varnost je pri rezanju betona izjemno pomembna. Zaščitna oprema, vključno z masko za visoko filtracijo, ščitniki za goleni, kolenčniki, čevlji z jekleno kapico, zaščitnimi očali in slušalkami, je nujna za preprečevanje poškodb zaradi prahu in hrupa.

Proizvajalci ponujajo diamantne plošče različnih kakovostnih nivojev. Za manjše projekte je ekonomična izbira ugodnejša, medtem ko se za večje projekte ali pogostejšo uporabo kakovostnejše diamantne rezalne plošče dolgoročno izkažejo za bolj ekonomične.

Pri izbiri diamantne rezalne plošče je pomembno upoštevati vrsto orodja, ki ga uporabljate, ter njegovo moč in hitrost delovanja. Proizvajalci plošč navedejo maksimalne hitrosti za svoje izdelke. Vedno poskrbite, da je plošča združljiva z območjem hitrosti vaše žage, da preprečite poškodbe opreme in zagotovite varnost pri delu.

Priprava delovnega prostora

Začnite s pripravo območja za zajezitev prahu in zaščito občutljivejših površin. Zatesnite vhode in zračnike, da zaščitite notranjost vašega doma in poskrbite, da pred začetkom projekta nosite vso varnostno opremo. S kredo označite linije rezanja za vidnost.

Proces rezanja

Začnite z izbiro vrste rezila. Za manjše projekte morda zadostuje suho diamantno rezilo na veliki kotni brusilki. Vendar pa za globlje ali daljše reze razmislite o najemu rezalnega vozička za mokro rezanje. Nastavite svojo žago v skladu z navodili proizvajalca, pri čemer globino rezila prilagodite na največ 2 cm za začetni rez, da ohranite nadzor in preprečite pregrevanje.

Če režete beton na suho, je v primerih, ko gre za daljši rez, potrebno narediti premor med rezanjem, da se rezilna plošča ohladi. Za globlje reze postopoma povečujte globino rezila za 2 cm, ponavljajoč proces rezanja in hlajenja, dokler ne dosežete želene globine. Po končanem rezanju uporabite težko kladivo in lomilko za odstranjevanje betona, nato pa očistite robove z dletom in kladivom za urejen zaključek.

Zaključna dela

Ko je proces rezanja končan, je pomembno temeljito očistiti območje in odstraniti ves prah. Za tiste, ki nameravajo vliti nov beton, pustite nazobčan rob, ki bo pomagal pri oprijemu. Če želite lepo zaključen rob, ga lahko še pobrusite, za kar potrebujete diamantno brusno ploščo, ki bo betonski rob lepo zgladila in zaključila.

Rezanje betona je izvedljiv projekt za samostojne izvajalce z ustrezno pripravo, pravimi orodji in varnostnimi ukrepi. Uporaba diamantnih rezil ne zagotavlja le učinkovitosti in natančnosti, ampak tudi varnost.

Ustrezne rezalne plošče

Vse diamantne rezalne plošče v naši ponudbi so proizvedene v Nemčiji po strogih evropskih varnostnih standardih.

ImeNamen uporabe Dobavljivi premeri ( v mm)Višina segmenta (v mm)
DIAPROX turbo laser E10Osnovne potrebe, rezanje betona in kamna300 - 50010
DIAPROX turbo laser S10Najbolje prodajana, rezanje betona, armiranega betona, kamna300 - 100010
DIAPROX makro laser SProfesionalne potrebe, beton, armiran beton, granit300 - 60012
DIAPROX premium beton multidriveProfesionalne potrebe s patentiranimi kovanimi segmenti, za rezanje betona in asfalta300 - 100013 - 17
DIAPROX S10 KL turboUniverzalna, razanje betona23011
Pošljite povpraševanje

S podjetjem Eurol sodelujemo že zadnjih 5 let v glavnem na področju diamantnega rezanja industrijskih tlakov, uporabljamo pa tudi njihove rezkalne plošče za rezkanje dilatacijskih kanalov.
Pri svojem delu porabimo veliko diamantnih rezilnih plošč. Preizkusili smo že množico ponudnikov, ampak do tega trenutka so Eurolove plošče še vedno najboljše. Zelo so odzivni na naše povpraševanje in blago tudi hitro dobavijo. Na področju diamantnega orodja, bi podjetje Eurol d.o.o. definitivno priporočil.

Tomaž Karničnik
Vodja operative pri SGD Strdin d.o.o.

Podjetje Eurol d.o.o. se je izkazalo kot zanesljiv partner pri zagotavljanju opreme za naše projekte diamantnega razreza konstrukcij. Pohvalimo lahko odzivnost, pripravljenost pomagati in zagotavljati najboljše za naše specifične zahteve. Vsekakor zanesljiv in pohvale vreden dobavitelj!

Tomaž Smrekar
Direktor podjetja Kera-mix d.o.o.

S podjetjem Eurol sodelujemo že več let. Pohvalil bi njihovo odzivnost in pomoč pri reševanju različnih tehničnih problemov. Ponujajo celovite rešitve skupaj z vrhunskimi izdelki zato smo z njimi zelo zadovoljni.

Marko B.
Komunalno stanovanjska družba