Satiniranje

Četrta faza brušenja nožev : Poliranje

napisal T.K., februar 29, 2024
5 min

Kako doseči, da vaš nož zasije kot nov? Razlika je v detajlih poliranja, kjer se pokaže razlika. V tem blogu vam bomo razkrili, kako pravilno polirati in satinirati nože, s tehnikami in orodji, ki jih uporabljajo mojstri. Odkrijte skrivnosti za popoln sijaj, ki ga lahko dosežete tudi doma.

Umetnost poliranja

Četrta faza brušenja, znana kot poliranje, je prava umetnost v svetu obdelave materialov. Ta faza, čeprav del procesa brušenja, prinaša svojevrstne izzive. Medtem ko brušenje odstranjuje večje količine materiala in oblikuje predmet, poliranje deluje bolj površinsko. Gre za obdelavo, ki poveča korozijsko stabilnost in estetski čar noža.

Pri poliranju nožev se fokusira na gladenje površine, s čimer se znižujejo štrleči vrhovi in zapirajo mikroskopske odprtine kjer se lomi svetloba. Rezultat? Gladke in svetleče površine, ki so prava paša za oči. Začetna faza poliranja običajno vključuje uporabo klasičnih brusnih ali trizact trakov z granulacijo med 400 in 600, nadaljuje pa se s polirnim filcem in polirno pasto.

Tehnike in orodja za popoln sijaj

Za dosego vrhunskega sijaja priporočamo polirni filc proizvajalca 3M in trdo temno modro polirno pasto za visok sijaj. Ta kombinacija ni le učinkovita, ampak je zasnovana za profesionalno rabo. Polirna pasta, mastne strukture, je obogatena z brusnimi delci, ki zagotavljajo želeni sijaj.

Poliranje ali satiniranje: razumevanje razlik

Pogosto zamenjana s poliranjem je faza satiniranja ali “satin finish”, ki nožu daje brušen videz. Ta videz je mogoče doseči na več načinov, odvisno od želene končne površine. Za grobejši in svetlobo odbijajoč videz se uporabljajo klasični brusni trakovi z granulacijo do 240. Če pa je cilj bolj zamegljena površina z manj vidnimi napakami, je priporočljiva kombinacija klasičnih brusnih trakov in SB trakov iz brusne koprene, ki ustvarjajo ta edinstven videz.

Materiali

ImeMaterialBarvaGranulacija
Brusna volnaBrusna koprenaRjavaGroba
Brusna volnaBrusna koprenaRdečaSrednja
Brusna volnaBrusna koprenaModraFina
Brusna volnaBrusna koprenaSivaUltra fina
Polirni filcSintetični filcBela/
Polirna pasta/Temno modra/

V svetu obdelave materialov je vsaka faza ključna za doseganje popolnosti. Od grobega oblikovanja do sijajnega poliranja, vsak korak prispeva k končni podobi, ki ni le estetska, ampak je tudi funkcionalno izboljšana.

Pošljite povpraševanje